Connect with us

Δωρεάν Οδοντιατρικά Webinars

Επιλογές και ορθές εφαρμογές των συγκολλητικών παραγόντων

Νέο Live Webinar | Θέμα: Επιλογές και ορθές εφαρμογές των συγκολλητικών παραγόντων ανάλογα με το υλικό της ανασύστασης και με τη φύση του δέκτη. | Ημερομηνία Διεξαγωγής: Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020 | 20:00 – 21:30 Ώρα Ελλάδος | Γλώσσα: Ελληνικά | Διάρκεια: 1 Ώρα και 30 λεπτά | Ομιλητές: Καθ. Βασίλειος Καΐτσας | Διοργάνωση: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Νέο Live Webinar

Θέμα: Επιλογές και ορθές εφαρμογές των συγκολλητικών παραγόντων ανάλογα με το υλικό της ανασύστασης και με τη φύση του δέκτη.
Ημερομηνία Διεξαγωγής: Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020 | 20:00 – 21:30 Ώρα Ελλάδος
Γλώσσα: Ελληνικά
Διάρκεια: 1 Ώρα και 30 λεπτά
Ομιλητές: Καθ. Βασίλειος Καΐτσας
Διοργάνωση: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Σεμινάριο Εξ’Αποστάσεως Εκπαίδευσης / Μ.Ε.Ε.Ο. 1,5 Μόρια

*Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας έχει θεσμοθετηθεί η μοριοδότηση και όλες οι εκδηλώσεις της Ελληνικής Προσθετικής Εταιρείας μοριοδοτούνται από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.
( Εάν επιθυμείτε Μοριοδότηση από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία παρακαλώ συμπληρώστε όλα τα επιπλέον στοιχεία κατά την εγγραφή σας στο webinar.)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ: Η Ελληνική Προσθετική Εταιρεία αποστέλλει τα στοιχεία που συμπληρώσατε κατά την εγγραφή σας στο webinar, στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και αυτόματα πιστώνονται οι διδακτικές ώρες στην προσωπική σας ηλεκτρονική μερίδα, του οδοντιατρικού συλλόγου που ανήκετε. Η μοριοδότηση υφίσταται μόνο εάν έχετε παρακολουθήσει τουλάχιστον το 80% του webinar.

 

Δωρεάν Εγγραφή

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
• Στην αποκατάσταση απολεσθέντων οδοντικών ιστών η υιοθέτηση διαδικασιών συγκόλλησης είναι πολύ συχνή. Η προσκόλληση σύνθετης ρητίνης, κοινή για μικρές εμφράξεις, στοχεύει σήμερα να αγκαλιάσει το πλήρες φάσμα της αποκαταστατικής οδοντιατρικής, που παρέχεται ακόμη και για το βαριά τραυματισμένο δόντι.
• Η επιτυχία όλων των διαδικασιών συγκόλλησης συνδέεται με την σχολαστική ανάλυση όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων, που σχετίζονται με τη φύση του υλικού αποκατάστασης και την επιφάνεια του δοντιού του δέκτη. Θεμελιώδεις παράμετροι για την επιλογή του είδους του υλικού, που θα χρησιμοποιηθεί σε σχέση με τη διαδικασία αποκατάστασης, εξαρτώνται από τη διαφορετική χημική και δομική σύνθεση των οδοντικών υποστρωμάτων και τη χημική σύνθεση του ίδιου του υλικού. Η τυπική μορφολογική δομή της οδοντίνης περιέχει 70% υδροξυαπατίτη, 12% νερό και 18% οργανικά συστατικά (ινίδια κολλαγόνου, πρωτεογλυκάνες, οδοντινικό υγρό, κύτταρα κλπ.). Ωστόσο, οι βαθιές τερηδονικές αλλοιώσεις σε νεαρούς ασθενείς περιέχουν ελαττωμένο ποσοστό υδροξυαπατίτη με μεγαλύτερο αριθμό οδοντικών σωληναρίων και μεγαλύτερης διαμέτρου έκαστο. Σε άλλες καταστάσεις η οδοντίνη μπορεί να βρεθεί με περισσότερο ή λιγότερο οργανικά συστατικά, όπως για παράδειγμα όταν αραιώνεται με υποχλωριώδες νάτριο κατά τη διάρκεια της ενδοδοντικής θεραπείας ή με οδοντίνη μύλης μετά από διαδικασία λεύκανσης. Σε όλες αυτές τις διαφορετικές περιπτώσεις καθώς και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, η αδιάκριτη χρήση οποιουδήποτε συγκολλητικού συστήματος αδαμαντίνης-οδοντίνης που διατίθεται στην αγορά, δεν ενδείκνυται.

Πολύ συχνά η ποσότητα της διαθέσιμης αδαμαντίνης είναι περιορισμένη. Σε αυτές τις περιπτώσεις τόσο η σωστή διαδικασία παρασκευής σε συνδυασμό με ένα κατάλληλο συγκολλητικό σύστημα συγκόλλησης αδαμαντίνης-οδοντίνης εξασφαλίζει την επιτυχία. Συνεπώς, η επιλογή στην εφαρμογή ενός συγκεκριμένου αυτοκόλλητου υλικού ρητίνης με ή χωρίς τη χρήση αυτοκόλλητου συστήματος συγκόλλησης περιπλέκει την κλινική λήψη αποφάσεων. Τέτοιες δυσκολίες αντιμετωπίζονται ακόμη περισσότερο κατά την προσκόλληση προσθετικής στεφάνης, από διάφορα υλικά με διαφορετικές χημικές συνθέσεις ή τεχνητό άξονα εντός του ριζικού σωλήνα.

Με βάση τα πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία, η επιδίωξη ενός άριστου αποτελέσματος πρέπει να βασίζεται στην κλινική διάγνωση και στη λεπτομερειακή εκτέλεση των διαφόρων σταδίων εφαρμογής.
Κατά την παρουσίαση θα εξετασθούν τα ακόλουθα επιμέρους θέματα:
1. Τα κλινικά στάδια και ο χρονισμός επηρεάζουν την ποιότητα της ερμητικής και μακροχρόνιας συγκόλλησης;
2. Είναι απαραίτητα διαφορετικά συγκολλητικά συστήματα για διαφορετικά οδοντικά και αποκαταστατικά υποστρώματα;

Καθ. Βασίλειος Καΐτσας

Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1974 και το 1986 έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα της Οδοντιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο.
Στην τριετία 1990-93, διετέλεσε εντεταλμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Sacro Cuore Dental School της Ρώμης. Από το 1998 έως το 2001 ήταν καθηγητής στην Ενδοδοντία στο Πανεπιστήμιο La Sapienza Dental School της Ρώμης. Διετέλεσε εντεταλμένος καθηγητής και επίτιμος επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Σιένα στο Τμήμα Head and Neck Human Anatomy στην Οδοντιατρική Σχολή. Είναι μέλος της Stomatologic Association Amici di Brugg, ενεργό μέλος των: Italian Academy of Restorative Dentistry, International Academy of Dental Materials, Italian Academy of Endodontics, είναι Certified member of European Society of Endodontology, active member of Italian Academy of Endodontics, active member of European Academy of Aesthetic Dentistry, active member of the Italian Academy of Microscopic Dentistry, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος κατά την διετìα 2013-2015, International Group of Stomatologic Research, International Academy of Dental Research, Italian Society of Anatomy και πολλών άλλων ιταλικών και διεθνών Ακαδημιών.

Είναι συγγραφέας μονογραφιών, μερικών βιβλίων και πάνω από 80 επιστημονικών άρθρων στην Οδοντική Ανατομία, την Οδοντιατρική Αποκατάσταση, την Ενδοδοντία και τα Οδοντιατρικά Υλικά. Έχει δώσει επανειλημμένα διαλέξεις στην Ιταλία και στο εξωτερικό και έχει προσωπική πρακτική κυρίως προσανατολισμένη στην Οδοντιατρική Αποκατάσταση.

Από το ακ. έτος 2005-2006 έως το 2010 κατείχε την έδρα των Οδοντιατρικών Υλικών στην σχολή Χημικών του Παν. της Σιένας στο τμήμα Τεχνολογίας των Βιο υλικών.

Από το ακ. έτος 2010 έως σήμερα είναι “Εντεταλμένος καθηγητής” στην έδρα της επανορθωτικής Οδοντιατρικής, στο πανεπιστήμιο της Genova.

 

Δωρεάν Εγγραφή